Recepten


Zelf pepernoten bakken


Wat heb je allemaal nodig?
- 150 gram boter op kamertemperatuur
- 125 gram donkere basterdsuiker
- 250 gram bakmeel (zelfrijzend)
- 4 eetlepels melk
- 10 gram speculaaskruiden
- snufje zout
- snufje kaneelWat moet je doen?
Zet de oven op 160 graden en leg bakpapier op een bakplaat. Meng alle ingredienten, behalve de melk, door elkaar met de mixer met kneedhaken of met de hand. Voeg vervolgens de melk toe aan het deeg zodat het wat soepeler wordt.Draai kleine balletjes en leg ze op de bakplaat, druk ze iets aan.Bak ze 15 tot 20 minuten lichtbruin en gaar.Laat ze 20 minuten afkoelen zodat ze kunnen harden.

Zelf speculaasbrokken maken


Wat heb je allemaal nodig?
- 200 gr zelfrijzend bakmeel
- 100 gr boter
- 125 gr bruine basterdsuiker
- snufje zout
- 2 eetl melk
- 15 gr speculaaskruiden
- 1/2 handje amandelen (of amandelschaafsel)Wat moet je doen?
Kneed alle ingredi├źnten (behalve de amandelen) tot een soepel gelijkmatig deeg. Wikkel het deeg in huishoud folie en leg het een aantal uur (of een nacht) in de koelkast om te laten rusten.Haal het deeg uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 150 graden. Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 1 cm dik. Leg de lap op een ingevette (of met bakpapier beklede) bakplaat. Druk de halve amandelen her en der lichtjes in het deeg. Bak de speculaas in ongeveer 45 minuten lichtbruin in de voorverwarmde oven. Haal de ovenplaat er met ovenwanten uit en laat 'm afkoelen.Breek de speculaas dan in grote stukken.

Speculaas cupcakes


Wat heb je allemaal nodig?
- 125 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 1/2 eetlepel speculaaskruiden
- 75 gram boter, in stukjes
- 80 ml melk
- 60 gram bruine suiker
- 60 gram suiker
- 2 eieren
- 1 eidooier
- 1 theelepel amandelextractWat moet je allemaal doen?Verwarm een oven voor op 175┬░C. Bekleed een muffin bakplaat met 12 cupcakevormpjes van papier.
Meng het meel (gezeefd) met de speculaaskruiden en zet dit aan de kant. Verhit de boter en de melk in een kleine steelpan op laag vuur tot de boter goed is gesmolten.Klop de suiker, eieren, eidooier en amandelextract met een mixer tot een iets dikker en lichtgeel mengsel. Voeg al mixend geleidelijk het meelmengsel toe, afgewisseld met het warme melkmengsel. Mix tot alles goed gemengd is.Verdeel het beslag gelijkmatig over de cupcakevormpjes. Bak ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven. Haal de muffin bakplaat er met ovenwanten uit en laat de cupcakes helemaal afkoelen voor je er eventueel nog glazuur op doet.